Interio - interiør og belysningsrådgivning for bolig og offentlig miljø

Interio as, post@interioas.no

+4799020298, +4767136080

Interiørbelysning

Lys og trivsel

Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Dagslysinnfallet,plasseringen av belysningen, utforming av lampene og typen lyskilder bestemmer hvordan et rom oppfattes. Et rom kan gjøres luftigere eller lunere, virke mindre eller større alt etter hvilken belysning man velger. Belysningen består av almenlys, arbeidslys og dekorasjonsbelysning som sammen med møbleringen skal fungere til arbeid, måltider og kos. Designet på lampen er viktig, utformingen av lampens funksjon er viktig og typen lyskilde er viktig.

Belysningsplan

Belysningsplan er et nyttig verktøy, spesielt når man bygger nytt, men også for rehabilitering eller hvis belysningen ikke er god nok generelt. Man tar utgangspunkt i en plantegning og tegner inn plassering av lyspunktene og beskriver typene lamper og armaturer som egner seg på de forskjellige stedene.

Variasjon

Behovet for lys varierer med alder, med helse og med smak og behag. En person på 40 år trenger vanligvis dobbelt så mye lys som en på 20. Blending og reflekser er et større problem for noen enn for andre. Fargene som går igjen i interiøret kan ha noe å si for hvilke lyskilder man bør velge. Å velge en lyssetting som tar mest mulig hensyn til miljø og økonomi er en selvfølge.

Praktisk oppfølging

Vi kan også følge opp med å anbefale konkrete armaturer, skaffe elektriker og følge opp installasjon og montering. Faste installasjoner skal monteres av elektriker. Når det gjelder lamper, kan vi anbefale og skaffe en del, men kunden kan også velge å kjøpe på egenhånd, og vi kan konsulteres om lampen fyller den funksjonen som ønskes der den skal være. Vi kan også bistå hvis man ønsker en mer utradisjonell lyssetting, kanskje med innslag av farger og fargevariasjoner.

Ved å variere spredningsvinkelen på halogenpærene, de finnes i 10, 36 og 60 graders spredning, kan objekter få spotbelysning. En enkel rimelig lampe fr a IKEA kan gi den virkningen man ønsker. Viktig med godt lys i trappen, en ”triospot” kan også festes på veggen og gi lys der man ønsker. Kjøkkenet har 4 forskjellige lysgrupper med egne dimmere som gjør at forskjellige stemninger kan skapes. Plassering av lys kan gjerne gjøres utradisjonelt og gi spesielle effekter. Her er en (barnesikker) lampe plassert i et hjørne på gulvet . Under skråtaket gir vegglampene både godt leselys og behagelig almenlys. I en kafè med  ”almuestil” fra trettitallet er det valgt tidsriktige armaturer kombinert med moderne spotbelysning. Trappelys innfelt i veggen gjør det trygt å gå i trappen. Levende lys er en viktig del av helhetsbelysningen